Zaakgericht Werken voor de Overheid, de voorbeschouwing

Ruben van Herpen, Conference Producer bij Heliview Conferences & Training B.V. en zelfbenoemde ‘échte Bosschenaar’ organiseert op 1 oktober in zijn eigen stad, ’s-Hertogenbosch, Zaakgericht Werken voor de Overheid 2019. We maken kennis met Ruben en kijken vast vooruit op de 8e editie van dit jaarlijkse netwerkcongres.

Hoi Ruben, een nieuw gezicht bij een vertrouwd congres! Kun je iets vertellen over hoe je in deze rol bent beland?

Uiteraard! Werkzaam als eventmanager bij een entertainment bureau, was ik, vorig jaar op zoek naar een nieuwe uitdaging met meer inhoudelijke diepgang. Zo kwam ik terecht bij Heliview Conferences. Met de wens om door te groeien naar de rol van ‘Conference Producer’ begon ik in een salesrol om snel de nodige kennis op te doen. Zo was ik dit jaar in maart nog onderdeel van het projectteam dat het congres De Informatiegestuurde Overheid organiseerde. Vrij snel daarna werd mij de kans geboden om Conference Producer te worden met onder andere Zaakgericht Werken voor de Overheid in mijn portfolio. Een mooie kans die ik met beide handen heb aangegrepen!

Dus dit is jouw eerste keer als organisator van dit congres. Hoe bevalt het tot op heden?

Goed! Het is altijd even wennen op een nieuwe positie en een dergelijk congres vereist dat je veel balletjes tegelijk in de lucht houdt. Gelukkig heeft mijn voorganger Bart Gelderblom, door verschillende verbeteringen in gang te zetten, een goede basis gelegd waar ik nu op voortborduur. Daarnaast werk ik samen met een programmacommissie en dagvoorzitter. Hun visie en advies spelen een belangrijke rol in de koers die wij nu varen en dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

Oke, dus je bent wat zaken aan het veranderen? Kun je hier wat over toelichten?

Bij veel organisaties is nog veel winst te behalen als het gaat om dienstverlening richting burgers en bedrijven. We hebben daarom dit jaar gekozen voor een aantal duidelijke thema’s in het programma. We roepen op tot actie en transformatie. Gezamenlijk gaan we in gesprek over de bewijslast van vele jaren zaakgericht werken.

Jan van Ginkel van de Provincie Zuid-Holland opent het programma waarbij hij oproept tot digitale transformatie. Raymond Alexander, van VNG Realisatie pakt door met een keynote over de meerjarige transitiestrategie rondom de Common Ground ontwikkelingen. Dat zijn lezingen, daar wil je als vooruitstrevende professional in de overheid gewoon bij zijn! Zoals we vorig jaar al aankondigden, sluiten we af met een update over de status van zaak- en documentservices.

Daarnaast hebben we besloten het congres dit jaar te organiseren ’s-Hertogenbosch, waar het congres ook zijn oorsprong kent. Voor mij een thuiswedstrijd dus!

Dus deze nieuwe koers werpt zijn vruchten af, zeg je. Waar merk je dat aan?

Op de eerste plaats zien we een overweldigende belangstelling van deelnemers! Waar we ons bij de start richtten op 175 mensen, zijn inmiddels ruim 230 overheidsprofessionals ingeschreven. Daarnaast is een groot deel van de belangrijkste leveranciers als partner betrokken bij het congres.

Dat klinkt veelbelovend. Moet er nu nog veel gebeuren?

We staan er goed voor, maar van stilstaan is geen sprake. Ik blijf samen met mijn collega’s uiteraard tot en met 1 oktober druk bezig om een optimaal congres voor deelnemers en partners te organiseren en verwacht dat het een waardevolle dag voor iedereen zal zijn.

Slotvraag: Wat moet men doen als zij aan het congres willen deelnemen?

We zijn verrast door de enorme belangstelling en verwachten binnenkort vol te raken. Professionals werkzaam bij overheidsorganisaties kunnen zich op dit moment nog via de website overheid.heliview.nl aanmelden.

En leveranciers?

Partners die toegevoegde waarde kunnen leveren rondom deze thematiek zijn uiteraard ook van harte welkom als businesspartner van dit jaarlijkse evenement.

Tot slot, wat wil je voorafgaand aan het congres aan de deelnemers meegeven?

Doe het vooral samen! Zowel leveranciers, eindgebruikers en ketenpartners kunnen samen zaakgericht werken tot een succes brengen. Ga hierover in gesprek op 1 oktober, wissel ervaringen uit, zoek samen naar oplossingen en haal daarmee voor jou en jouw organisatie maximale waarde uit jouw congresdag!