Hoe onze verkiezingen de afgelopen 26 jaar gehackt konden worden

Beveiligingsonderzoeker en ethisch hacker Sijmen Ruwhof, haalde eerder dit jaar landelijk nieuws toen hij de verkiezingen hackte. Nu spreekt hij op het Zaakgericht werken voor de Overheid congres over hoe je als overheid veilig digitaal kunt werken.

Tijdens de afgelopen verkiezingen is Sijmen, op verzoek van RTL Nieuws, op onderzoek uitgegaan naar de software waarmee de stemmen tijdens de tweede Kamerverkiezingen worden geteld. Uit zijn onderzoek blijkt dat hackers gemakkelijk de boel kunnen saboteren: "De gemiddelde iPad is beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem", aldus Ruwhof. Hierdoor heeft Minister Plasterk besloten dat de komende verkiezing alle stemmen 100% handmatig geteld gaan worden.

Veilig Digitaliseren

De titel van Sijmen zijn keynote luidt “Hoe onze verkiezingen de afgelopen 26 jaar gehackt konden worden”. In 1991 bereikte ook de digitalisering het verkiezingsproces. Tot 2009 hebben we stemcomputers gebruikt, toen bleek dat deze niet veilig waren zijn we overgegaan op de  stemoptelsoftware. Door het onderzoek van Sijmen in samenwerking met RTL Nieuws blijkt dat ook deze  software niet veilig is. Wat is er allemaal fout gegaan en wat kunnen we ervan leren? Sijmen zal laten zien hoe digitalisering wel veilig kan.

Deelnemen?

Wilt u ook graag deze interessante keynote van Sijmen Ruwhof bijwonen? Meld u dan nu aan!